Hemen Değiştirmeniz Gereken 9 iOS Güvenlik Ayarı

Günümüzün dijital dünyasında, gizliliğiniz söz konusu olduğunda çok dikkatli olamazsınız. Her zaman hassas bilgilerinizi çalmaya çalışan kişiler veya kurumlar olacaktır. Apple, iPhone’unuzda size eksiksiz bir gizlilik odaklı seçenekler seti sunar. İşte hemen değiştirmeniz gereken 9 …

Günümüzün dijital dünyasında, gizliliğiniz söz konusu olduğunda çok dikkatli olamazsınız. Her zaman hassas bilgilerinizi çalmaya çalışan kişiler veya kurumlar olacaktır. Apple, iPhone’unuzda size eksiksiz bir gizlilik odaklı seçenekler seti sunar. İşte hemen değiştirmeniz gereken 9 temel iOS güvenlik ayarı.

1. Otomatik Kilitleme Zaman Aşımınızı Değiştirin

iPhone’unuzun ekranı ne kadar hızlı kilitlenirse, birinin ona erişme olasılığı o kadar az olur (özellikle de yanlışlıkla arkada bir yerde bırakırsanız). Bilgilerinize yanlış kişi tarafından bakılmasını önlemek için “Ayarlar -> Ekran ve Parlaklık -> Otomatik Kilit” seçeneğine giderek otomatik kilitleme zaman aşımını azaltabilirsiniz. Bu seçeneği 30 saniyeye ayarlamanızı öneririz.

2. Widget’lara ve Bildirimlere Kilit Ekranı Erişimini Kaldırın

iOS cihazınız kilitli olsa bile, birileri widget’larınıza ve bildirimlerinize erişmek için sağa kaydırırsa bilgilerinizi kolayca görebilir. Bunları kilit ekranınızdan kaldırmak için “Ayarlar -> FaceID ve Parola -> Kilitliyken Erişime İzin Ver” seçeneğine gidin.

Burası, belirli türdeki bilgilerin (ve özelliklerin) kilit ekranınızda görünmesini engelleyebileceğiniz yerdir. “Bugün Görüntüsü”, “Bildirim Merkezi” ve “Wallet”ı devre dışı bırakmanızı öneririz.

3. “Konumumu Paylaş”ı Kapatın

Ne derler bilirsiniz, paylaşmak önemsemektir – ama belki de konumunuza gelince değil. Ne kadar az bilgi verirseniz o kadar iyi. iPhone’unuzun konumunuzu izlemesini önlemek için “Ayarlar -> [Adınız] -> Bul -> Konumumu Paylaş” seçeneğine gidin. Ardından, bu özelliği devre dışı bırakmak için orada göreceğiniz anahtarı çevirin.

4. Safari ile Siteler Arası Takibi Engelleyin

Hassas bilgilerimizi toplayan çevrimiçi izleyicilerin sayısına şaşıracaksınız. Hemen hemen tüm web sitelerinde izleyiciler bulunur, ancak çoğu bunları kötü amaçlı amaçlar için kullanır. Bununla birlikte, “Ayarlar -> Safari -> Siteler Arası Takibi Engelle” seçeneğine giderek bu uygulamaya bir son verebilir ve iOS’unuzun güvenliğini güncelleyebilirsiniz.

Safari’nin ayarlarını kontrol ederken, “Sahte Web Sitesi Uyarısı” özelliğini de etkinleştirmenizi öneririz. Pop-up’lardan kolayca rahatsız olmanız durumunda, bunları da devre dışı bıraktığınız yer burasıdır.

5. Teşhis ve Kullanım Verilerini Devre Dışı Bırakın

Ayrıca, tanılamayla ilgili verileri kapatmak da iyi bir fikirdir, çünkü bunlar iOS cihazınızı nasıl kullandığınıza ilişkin bilgilerdir ve uygulama geliştiricilerle de paylaşılabilir. Bu bilgileri gizli tutmak istiyorsanız, “Ayarlar -> Gizlilik -> Analizler ve İyileştirmeler” bölümüne gidin.

Burası, Apple ve üçüncü taraf geliştiricilerle ne zaman ve neyi paylaşmak istediğinize karar vermenizi sağlayan çok çeşitli seçenekler bulacağınız yerdir. Gizliliğinizi kontrol altında tutmak istiyorsanız, orada göreceğiniz özelliklerin hiçbirini etkin durumda bırakmanız için hiçbir neden yoktur.

6. Uygulama İzleme İsteklerini Önleyin

iOS’un en son sürümü, uygulamalar aracılığıyla izlemeye son veren çok ilginç bir özellik getiriyor. Bu, artık belirli uygulamaların verilerinizi toplamasına ve izlemesine izin verip vermeyeceğinize veya bu uygulamayı tamamen durdurmak isteyip istemediğinize karar verebileceğiniz anlamına gelir.

“Ayarlar -> Gizlilik -> Takip Etme” bölümüne gidin. Ardından, bu özelliği devre dışı bırakmak için “Uygulamaların Takip İzni İstemesine İzin Verin” seçeneğinin yanındaki anahtarı çevirin. Herhangi bir anda fikrinizi değiştirirseniz, izleme isteklerini yeniden etkinleştirmek veya tek tek uygulamalara erişim vermek için her zaman bu özelliğe dönebilirsiniz.

7. Bildirim Önizlemesini Devre Dışı Bırakın

Bildirimlerin önizlemesi birçok durumda çok faydalı olabilir. Ancak, bildirimler gelir gelmez yanından geçen herkes onları görebildiği için tehlikeli de olabilir. Gizliliğinizi korumak için “Ayarlar -> Bildirimler -> Mesajlar -> Önizlemeleri Göster” bölümüne giderek bunları devre dışı bırakın. Bu özelliği devre dışı bırakabilir veya “Kilit Açıldığında” olarak ayarlayabilirsiniz.

8. Reklam İzlemeyi Sınırlayın

Bilgilerinizin paylaşılmasını istemiyorsanız “Ayarlar -> Gizlilik -> Apple’ın Sunduğu Reklamlar” bölümüne gidin. Ardından, “Kişiselleştirilmiş Reklamlar” özelliğini devre dışı bırakın.

“Ayarlar -> Gizlilik -> Analizini Paylaş” bölümüne gidin. “Analizini Paylaş” özelliğini devre dışı bırakın.

9. Otomatik Silme Mesajları

Yapacak çok şey varken, belirli mesajları silmeyi kolayca unutabilirsiniz (şifreli olsalar bile – iMessage kullanıyorsanız). Mesajlarınızı otomatik olarak silerek iPhone’unuzun işi sizin için yapmasına neden izin vermiyorsunuz? Bunu ayarlamak için “Ayarlar -> Mesajlar -> Mesajları Tut -> 30 Gün” seçeneğine gidin.

Bonus: Güncellemeler

Cihaz güvenliği için güncellemeleri sakın atlamayın. Uygulama veya cihaz güncellemelerini sık sık kontrol edin.

Bibliyografya:

  1. 9 iOS Security Settings You Should Change Right Now. 1 Ağustos 2021. https://www.maketecheasier.com/ios-security-settings/